Resepi Rendang Tok Perak

Rendang Daging Tok Perak

rt9 copy

Bahan-Bahan:
  • 600gm daging lembu (dipotong kiub 5 cm)
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 biji bunga cengkih
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 1/2 mangkuk kerisik
  • 1 biji kelapa (ambil santannya)
  • 5 helai daun limau purut.
  • Gula Melaka secukupnya
  • Garam secukup rasa

 

Bahan2 kisar:
  • 15 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 6 batang serai
Bahan-bahan sangai dan kisar:
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 1/2 sudu kecil lada hitam

 

Cara:
  1. Perapkan daging bersama semua bahan-bahan kisar selama lebih kurang 2 1/2 jam.
  2. Masukkan kesemua bahan2 tadi dan masak hingga daging empuk dan kuahnya pekat dan kering.
  3. Bila sudah masak angkat dan bolehlah dihidangkan bersama nasi putih,nasi minyak,ketupat ataupun lemang.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s